JANNE JOKISEN MEHILÄISHOITOSIVUT

http://www.iki.fi/janne.jokinen/hunaja/

Syö hunajaa, poikani, sillä se on hyvää, ja mesi on makeaa suussasi.
(Sananlaskut 24:13)

 

YLEISTÄ KAUDESTA 2005

Vuoden 2005 mehiläishoitoani leimasi aikapula: perheen oman "kevätsikiöinnin" vuoksi aikaa ei jäänyt mehiläishoitoon siinä määrin kuin olisi ollut ideoita ja osin tarvettakin. Kaikki oleellinen kuitenkin hoitui, eli ei valittamista - jääpähän kehittämistä tulevillekin vuosille. :-)

Kesä oli minulle erinomainen hunajasatonsa puolesta: alkukesänä satoi mukavasti vettä ja heinäkuussa oli aurinkoista ja lämmintä. Tämä yhdistelmä sai kukat kukkimaan ja tuottamaan runsaasti mettä, minkä sitten mehiläiset hyvillä lentokeleillä saivat kerättyä talteen. En missään tapauksessa väitä hunajaa riesaksi, mutta... syksyllä oli aika paljon tekemistä linkousten kanssa, ja toisaalta markkinointia en ole kehittänyt (enkä halua kehittää) tuttava- ja työkaveripiiriä laajemmalle. Jotain ratkaisua hunajan loppusijoitukselle pitäisi keksiä, koska kyseessä on minulle ensisijaisesti mehiläishoitoharrastus, eikä haluja ole mennä torille kojun ääreen seisoskelemaan. Tukkupakkaajathan periaatteessa ostavat hunajaa, mutta kotimaisesta hunajasta on kuulemma nykyään ylituotantoa (koska kysyntä laskee valmisruokien ja ulkomaisten hunajien vallatessa markettivalikoimaa).

Keskeinen ongelma mehiläisiä hoidettaessa oli pesien emotilanteen/sikiöinnin/parveiluinnon seuranta, mikä hoitomenetelmässäni täytyi tehdä purkamalla koko pesätorni, koska emo on eristetty pariin alimpaan laatikkoon. Tämä oli erittäin raskasta ja kiireessä epätarkkaa, mikä johti ainakin kahteen parveiluun (ks. aiheesta erillinen tarina). Keskeisenä teemana tulevana kesänä onkin helpottaa, tehostaa ja tarkentaa sikiöinnin ja parveiluinnon seurantaa. Tätä varten suljen vuonna 2006 osassa pesistäni emon ylälaatikkoon, missä sen pitäisi olla helpommin käsillä.

Muutenkin vuodesta 2005 jäi mieleen keskeisesti mehiläishoidon (ja linkousten) raskaus, mainituista luonnollisista syistä johtuen. Olen siten saavuttanut pesämääräni maksimin, ainakin tähän elämäntilanteeseen ja käyttämiini hoitomenetelmiin suhteutettuna. Vuoden 2006 teemana tuleekin olemaan kaikenlainen hoitotoimien kehittäminen yksinkertaisemmiksi ja mahdollisimman helpoiksi.

Vuonna 2005 sain tehtyä keskeisimmät hankintani lähes loppuun nykyistä pesämäärääni varten. Kalliimmista hankinnoista on vielä tekemättä refraktometri (hunajan kosteusmittari), ja sen saan toivottavasti tingittyä vaihtokauppana hunajaan. Investoinnit on siten tehty, eikä harrastuksesta pitäisi enää koitua hirveästi kuluja - jos ei sitten innostu taas laajentamaan tarhausta.

(Hoitaja nimimerkillä "Jos kaiken hunajan saisi dumpattua johonkin, niin mielelläänhän sitä hoitaisi mehiläisiä." :-> )


Kesä 2005 oli mehiläisten kannalta erinomainen: Kesäkuussa satoi paljon ja kukat kasvoivat hyvin. Heinäkuussa oli helteitä, jolloin hyvän peruskosteuden avulla mettä tuli paljon. Kuvassa voikukkia toisen tarhani edustalla kesäkuussa.


Tällainen yllätys tuli vastaan toisella tarhalla eräänä alkukesän päivänä sinne mennessäni! Kaivinkone tms. oli käynyt möyrimässä kannot läjiin tältä pari vuotta vanhalta metsäaukolta. Suuret kiitokset urakoitsijalle pesien säästämisestä! - toivottavasti ei tullut piikkejä :-) Myöhemmin kesällä kantokasat siirrettiin pois. (Tarhapaikkani on vuokrattu Metsähallitukselta. Sopimuksessa lukee, että tuo uudistustyö oli tulossa 2004-2005, ja pesät pitäisi tarvittaessa siirtää alta pois. Tapaus oli yllätys, mutta helpompi toki noin.)


Toinen tarhani maitohorsma-aikaan heinäkuussa. Kolme jaoketta tein melko aikaisin kesällä ja suunnittelin myöhemmin tekeväni lisää. Löysin kuitenkin rajat ajankäytössä, ja noin kymmenen pesää sai jäädä talvehtimaan.

Takaisin pääsivulle


© Janne Jokinen 2005
www: http://www.iki.fi/janne.jokinen
12.3.2005